Održana studentska književna večer: Sveučilišnoj knjižnici za 120. rođendan

Na kraju godine u kojoj je Sveučilišna knjižnica u Splitu mozaikom događanja obilježila svoju 120. obljetnicu, 20. prosinca 2023., u opuštenom i adventskom ozračju u Knjižnici je upriličena i  studentska književna večer – Sveučilišnoj knjižnici za 120. rođendan.  Time su upravo studenti u knjižnični slavljenički mozaik ugradili blistavu kockicu. Bila je to večer natopljena toplinom riječi i iskrenih emocija.

Večer je otvorila vrlo srdačnim i poticajnim pozdravnim govorom ravnateljica Sveučilišne knjižnice Ana Utrobičić.

Slijedilo je predstavljanje studenata:  Nine Vitlov pjesmom Povlačenje, Ivana Jukića pjesmom Autorekonstrukcija (u interpretaciji Nives Lesandrić), Danijele Pehar pjesmom Stranac, Ane Maleć pjesmom Slijepci, Nives Lesandrić pjesmom Prividna ljubav, Sare Stubnja Pavičin pjesmom Ljeto, Nikoline Medić pjesmom Rupa, Miroslava Ristanovića pjesmom Pomilovanje, Franke Vitezica pjesmom Moje žene, Tie Grgin pjesmom Pisanje lijevom rukom, Zite Vukšić pjesmom u prozi Klupa, Meri Juras pjesmom na čakavštini Bročka nevera, Juliana Kovačića pjesmom Priroda, Andree Dodig pjesmom Môre te Ane Pavić  kratkim pjesmama Kuglice na boru i Percepcija (u interpretaciji djelatnice Sveučilišne knjižnice Martine Pastuović).

Na kraju večeri dodijeljene su i tri nagrade: 3. nagrada pripala je Miroslavu Ristanoviću za pjesmu Pomilovanje, 2. nagrada Sari Stubnja Pavičin za pjesmu Ljeto te 1. nagrada Andreji Dodig za pjesmu Môre, u kojoj se iznimno spretno poigrala stilskim i prozodijskim mogućnostima hrvatskoga jezika.

Posebno čestitamo nagrađenim studentima, istodobno zahvaljujući i čestitajući svim sudionicima jer, kao što je naglašeno i na samoj svečanosti, odabir među prispjelim radovima nije bio jednostavan.

Večer je moderirala Sanja Brbora, voditeljica rada s korisnicima Sveučilišne knjižnice, kojoj se možete uvijek javiti i s prijedlozima za buduće studentske aktivnosti.

U svakom slučaju, jučerašnjom je književnom večeri započeo ciklus studentskih književnih večeri u organizaciji Sveučilišne knjižnice u Splitu. Zahvaljujemo još jedanput svim našim sudionicima na iskazanom povjerenju i sudjelovanju na književnoj večeri te ih potičemo da i dalje nastave pisati i pronalaziti sebi specifičan izraz.

Ciljevi:

Kvalitetno obrazovanje (SDG 4)
Partnerstvom do cilja (SDG 17)
Održivi gradovi i zajednice (SDG 11)