Usluge za korisnike s posebnim potrebama

Sveučilišna knjižnica želi svojim korisnicima s posebnim potrebama osigurati takvo okruženje koje će im olakšati pristup knjižničnim uslugama i zbirkama. Knjižnica nastoji i nastojat će korisnicima – studentima s poteškoćama osigurati što bolje uvjete za uspješno studiranje te će rješavati specifične probleme koji se mogu pojaviti tijekom boravka i rada u Knjižnici.

Pristup knjižnici

Korisnicima u invalidskim kolicima i drugim teško pokretnim osobama te osobama s oštećenjem vida omogućujemo pristup Knjižnici kroz poseban ulaz ili kroz garažu, u kojoj je osigurano i parkirno mjesto. Parkirati se može i na obližnjem parkiralištu pred zgradom.
Preporučamo da dolazak najavite telefonom na broj + 385 (0) 21 434 802 ili + 385 (0) 21 434 808 kako bi vas osoblje moglo uvesti u zgradu.

Pristup knjižničnim prostorima

Pomoć pri snalaženju u knjižnici i kretanju korisničkim prostorima možete zatražiti od knjižničnog osoblja. Osobama s potoškoćama u kretanju preporučamo korištenje čitaonicama na ulaznoj etaži (0) i na etaži -2. Na tim se etažama nalaze i toaletne prostorije prilagođene korisnicima u invalidskim kolicima. Dostupne su i sobe za skupni rad, koje mogu koristiti svi studenti, no prioritet će se dati onima s invaliditetom.

Pristup knjižničnoj građi i uslugama

Upis
Pravo na korištenje Knjižnicom ostvaruje se upisom. Članstvo je za osobe s invaliditetom besplatno; naplaćuje se samo pri prvom upisu izrada članske iskaznice (30 kn (3,98 EUR) ). Studenti Sveučilišta u Splitu upisuju se bez ikakve naknade, a njihova studentska X-ica vrijedi kao knjižnična iskaznica.
Korisnik se upisuje na ulaznom pultu (razina 0), gdje popunjava pristupnicu. Potrebno je predočiti osobnu iskaznicu i dokaz o invalidnosti. Korisnik dobija knjižničnu člansku iskaznicu, odnosno, ako je student, aktivira mu se X-ica. Članstvo vrijedi 12 mjeseci od dana upisa. Učlaniti se može od 8 do 20.30 sati, subotom od 9 do 13.30.

Pronalaženje literature i naručivanje građe

Knjižnična građa smještena je u zatvorenim spremištima i u čitaonicama u otvorenom pristupu. Podatke o knjigama, časopisima i drugoj građi možete pronaći u knjižničnom katalogu ili zatražite pomoć knjižničara. Kako biste građu dobili na korištenje, obratite se osoblju na čitaoničkim pultovima ili je rezervirajte e-poštom (posudba@svkst.hr). Publikacije ćemo dostaviti u čitaonicu koja vam najviše odgovara.

Posudba građe

Ako se želite knjižničnom građom služiti kod kuće, možemo vam udovoljiti, pod uvjetom da je građa dostupna za posudbu. Kad god je to moguće, prilagodit ćemo uvjete vašim posebnim potrebama. Građu umjesto vas može preuzeti i osoba s vašim ovlaštenjem. Vidjeti Punomoć za narudžbu i/ili preuzimanje građe.
Molimo, nazovite prije dolaska na tel. + 385 (0) 21 434 828.

Fotokopiranje, skeniranje, printanje

Knjižnična se građa može kopirati ili skenirati za vaše potrebe. Obratite se osoblju na čitaoničkim pultovima. Više informacija o ovim uslugama možete pronaći ovdje. (Reproduciranje knjižnične građe)

Pristup opremi

– za slabovidne:
Samostalno povećalo za tiskanu građu
Smještaj: Čitaonica periodike, ulazna razina (etaža 0), blizu pulta

Računalo za slabovidne i računalo s elektroničkim povećalom
Smještaj: Velika čitaonica (etaža -2), u blizini posudbenog pulta

– za slijepe:
Računalo s govornom jedinicom i čitačem zaslona

Smještaj: posebna prostorija na etaži -2
Za raspored računala, pisača i skenera u Knjižnici te specijalnih uređaja za osobe s invaliditetom vidjeti shemu.

Više informacija

Za više informacija obratite se osoblju ili kliknite na naslovnicu Sveučilišne knjižnice. Nazvati možete na tel. +385 (0) 21 434 808, a upit poslati na e-poštu info@svkst.hr ili putem online obrasca Pitajte nas.
Molimo, obavijestite nas ako ste imali poteškoća u snalaženju u Knjižnici ili ako imate prijedloge za poboljšanje usluga.