Održan tečaj “Osnove sustavnoga pretraživanja literature prema Cochraneovoj metodologiji” namijenjen knjižničarima

Ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Splitu i Cochraneova informacijska stručnjakinja Ana Utrobičić održala je tečaj u Sveučilišnoj knjižnici 16. prosinca 2022. godine kako bi knjižničare upoznala s osnovama sustavnoga pretraživanja literature prema Cochraneovoj metodologiji. Uvodnim izlaganjem nazočnima se obratila voditeljica Hrvatskoga Cochranea izv. prof. dr. sc. Irena Zakarija-Grković.

Hrvatski Cochrane dio je Cochranea, globalne neovisne mreže znanstvenika, profesionalnih zdravstvenih radnika, pacijenata, skrbnika i svih ostalih zainteresiranih za zdravlje čiji je cilj izrada i diseminacija Cochraneovih sustavnih pregleda. Cochraneovi sustavni pregledni članci su znanstvena izvješća u kojima su postojeća objavljena primarna istraživanja vezana za ljudsko zdravlje prikupljena, kritički analizirana i sintetizirana. Sustavni pregledi ključni su u primjeni medicine utemeljene na dokazima, a kvalitetno sustavno pretraživanje prvi je korak izrade sustavnoga pregleda literature i njegov temelj.

Sudionici tečaja, knjižničari iz Sveučilišne knjižnice u Splitu te knjižnica Medicinskoga fakulteta i KBC-a Split, upoznati su s ulogom Cochranea na području biomedicine i zdravstva, osnovama sustavnoga pretraživanja literature, Cochraneovim priručnikom i standardima MECIR i PRISMA te izgradnjom i prilagodbom osnovne strategije pretraživanja. Sudionici su dobili i zadatak za samostalan rad kako bi primijenili stečeno znanje i usavršili strategije pretraživanja. Cilj je tečaja obučiti knjižničare za sustavno pretraživanje literature i ukazati na iznimnu važnost istog za izradu sustavnih preglednih radova i svih ostalih vrsta radova koji počivaju na sintezi postojećeg znanja.