Donacija Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ našoj knjižnici

Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“ Split darovala je u četvrtak 8. veljače Sveučilišnoj knjižnici u Splitu  vrijednu ediciju  – „Izabrana djela kotorskog i dubrovačkog biskupa Pavla Butorca,“ koju čini čak 10 svezaka.

U našem fondu postoje pojedinačna djela biskupa Butorca, koja su većinom objavljena na području Hrvatske, a sada će ona biti nadopunjena ovim izabranim djelima, čime će Knjižnica doprinijeti očuvanju kulturne i jezične tradicije bokeljskih Hrvata te upotpuniti dio svog fonda – ustvrdila je ravnateljica Sveučilišne knjižnice Ana Utrobičić, zahvalivši Bratovštini na donaciji.
Ova edicija nezaobilazna je za sve one koji vole Boku i koji se njome žele baviti. Iz djela P. Butorca se može naučiti što je umjetnost u Boki, ali i što je ono duhovno i nacionalno. Kao Bratovštini koja želi senzibilizirati širu javnost za bogatu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Boki, zadovoljstvo nam je predati ove knjige u cilju poticanja studenata splitskog sveučilišta i šire javnosti da proučavaju Boku, da je istražuju, a djela biskupa Butorca su u tom kontekstu nezaobilazna – istaknuo je Luka Perković, predsjednik splitske podružnice Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809.“
Jedan od inicijatora ideje je bio i Neven Rusković, dopredsjednik Bratovštine, a ovu vrijednu donaciju je podržalo i Sveučilište u Splitu, čiji je prorektor prof. dr. sc. Nikša Jajac i sam član Bratovštine.
Izuzetno mi je drago što smo u ovogodišnjem obilježavanju Tripundanskih svečanosti spojili hram hrvatskog znanja u Dalmaciji, Sveučilišnu knjižnicu, s tradicijom bokeljskih Hrvata preko zbirke djela biskupa Butorca – poručio je prorektor Jajac.
Ante Ćaleta, voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, tom prigodom je naglasio i etimologiju toponima Boka, što na talijanskom znači ušće, a na slavenskom buka – taj je duh Boke kontinuirano prisutan u hrvatskom društvu.
Također, spomenuto je kako su Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna, kao tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj, krajem 2022. godine uvršteni na UNESCOV popis nematerijalne baštine, a istaknuta je i važnost pomorstva za Bokelje, u vidu brojnosti pomoraca te njihove flote.

Ciljevi:

Kvalitetno obrazovanje (SDG 4)
Partnerstvom do cilja (SDG 17)
Održivi gradovi i zajednice (SDG 11)