Bogat program u Sveučilišnoj knjižnici u okviru 34. Marulićevih dana – predstavljen prvi prijevod Davidijade na engleskom jeziku i otvorena izložba Marulu u čast

U okviru obilježavanja 34. Marulićevih dana, koji se od 21. do 23. travnja u organizaciji Književnog kruga Split – Marulianuma i u partnerstvu sa Sveučilištem u Splitu, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održava na više lokacija u gradu, u Sveučilišnoj knjižnici je predstavljeno prvo englesko izdanje Marulićeve Davidijade, prigodnih publikacija Marulus tuus i Marko Marulić: splitski začinjavac i europski humanist te je otvorena izložba Maruliću u čast.

Pozdravne govore održali su Ana Utrobičić, ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Splitu te Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije koji je ovom prilikom u ime Županije poklonio Knjižnici vrijedno izdanje Marulićevog Evanđelistara  iz 1532. godine.

Nakon pozdravnih riječi, prijevod Marulićeve Davidijade predstavili su profesor Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu,  prevoditelj Edward Mulholland i Jeroen De Keyser iz izdavačke kuće LYSA Publishers koji je Knjižnici tom prigodom poklonio jedan primjerak engleskog izdanja The Davidiad.

Prevoditelj Edward Mulholland se prije dvadesetak godina susreo s Marulićem i njegovim djelom te započeo s prevođenjem Davidijade. Nakon šest godina intenzivnog rada objavljen je prvi prijevod Marulićevog epa na stranom jeziku.

U nastavku programa Luka Marković je u ime Književnog kruga Split – Marulianuma  predstavio prigodno izdanje Marulus tuus: upućivanje u Marulića kojeg je priredio u suradnji s Brankom Jozićem.

Svečanost je moderirala Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije.

Program se nastavio otvaranjem izložbe Marko Marulić, splitski začinjavac i europski humanist koje je upotpunjeno predstavljanjem kataloga izložbe kojeg su priredili Branko Jozić, Mihaela Kovačić, Luka Marković i Abra Papić. Prigodnim govorom okupljenima se obratila Mihaela Kovačić, voditeljica Odjela specijalnih zbirki Sveučilišne knjižnice u Splitu koja je pričom o velikom Maruliću sve prisutne uvela u izložbu, a otvorenom je proglasio prof. dr. sc. Marko Trogrlić, predsjednik Književnog kruga Split. Izložena su djela koja u svome fondu imaju Sveučilišna knjižnica, Književni krug – Marulianum, Katolički bogoslovni fakultet te Arheološki muzej.

Izložbu možete pogledati do 23. prosinca 2024. godine, od ponedjeljka do petka, u radno vrijeme Odjela specijalnih zbirki.

Cijeli događaj glazbom je upotpunio gudački sastav Duo D’Ambra.

Ciljevi:

Kvalitetno obrazovanje (SDG 4)
Održivi gradovi i zajednice (SDG 11)
Partnerstvom do cilja (SDG 17)