Uspješna Noć Muzeja u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu

Sveučilišna knjižnica u Splitu i za ovogodišnju je Noć muzeja posjetiteljima ponudila dva događaja.

Noć muzeja započela je u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ u 17:30 sati grafičkom radionicom „Mala škola dubokog tiska“. Pod stručnim vodstvom slikara i grafičara Dalibora Lovrića djeca su uspješno savladala ne baš laku zadaću izrade grafike, iskazujući pritom veliku zainteresiranost. Nakon završetka radionice malim su sudionicima svečano podijeljene originalne grafike voditelja Dalibora Lovrića, koji je za ovu priliku izradio posebnu grafiku s likom sove. Lica naših malih polaznika zračila su veseljem i ponosom, a ponosni su bili i organizatori što su uspješno realizirali kvalitetan edukativno-likovni program.

Tijekom cijele Noći muzeja i ostali zainteresirani posjetitelji mogli su svjedočiti demonstraciji izrade grafike.

Slijedilo je svečano otvorenje izložbe fotografija „Mala retrospektiva“ Tihomira Pintera. Koordinatorica programa i izložbe Helena Trze Jakelić nazočne je pozdravila u ime ravnateljice te je istakla kako je riječ o retrospektivnoj izložbi od osamdeset i dva rada koja je upriličena u suradnji s Muzejom grada Bjelovara. Autora i izložbu predstavio je Igor Brešan, poznato ime splitske likovne i kulturne scene te naš dugogodišnji suradnik.

Brešan je naglasio zanimljivost spoja fotografije s grafikom. Naime, Pinter, po struci doktor kemije, radom u laboratoriju dograđuje vlastito umjetničko djelo. Sadašnjem vremenu digitalnih medija Pinter daje posebnost, uvlačeći promatrače u nostalgičan svijet crno-bijele fotografije. Zanimljiva su Pinterova kadriranja po negdašnjim industrijskim gigantima i paviljonima, što svjedoče o industrijskoj revoluciji koja se tijekom šest desetljeća pomiče od razvijenog sjevera ka siromašnom jugu, a odnose se na prizore iz željezara iz slovenskih Jesenica do bosanske Zenice. Nije začuđujuće što je Pinter izrastao u velikog umjetnika s obzirom na to da potječe iz bjelovarske obitelji koja je oduvijek imala smisla za fotografiju, a upravo je Bjelovar rodni grad i velikog fotografa Toše Dapca, zaključuje Brešan.

Izložba će se moći pogledati do 17. veljače 2019.

X