Pozivnica za Književnu večer s Kristianom Novakom – 20. 12. 2022. u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji

Pozivamo vas na Književnu večer s Kristianom Novakom koja će se održati u utorak, 20. prosinca 2022. s početkom u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31, Split. 

Program će moderirati Anđela Boljat. 

Dr. sc. Kristian Novak rođen je 14. 5. 1979. godine u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisuje diplomski dvopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 2005. godine obranivši rad pod naslovom „Njemačko-hrvatski code-switching u drami ‘Gospoda Glembajevi’ Miroslava Krleže”. Doktorski rad pod naslovom „Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira” obranio je u ožujku 2011. godine. Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija (1998. – 2009.) bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Premda je dosad napisao tri romana, prvi, Obješeni, književnoj publici nije poznat, no preostala dva veliki su hit i godinama nakon objave, osvojivši i brojne nagrade i publiku. Novakovi su romani, između ostaloga, postali toliko popularni i zbog nagrada koje je osvojio. I Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši proglašeni su romanima godine po izboru žirija Tportala, čime je Novak postao jedini laureat koji je dvaput primio tu vrijednu nagradu, a uz njih, tu su i brojne druge nagrade i priznanja.  

Nakon što je roman „Črna mati zemla” prije nekoliko godina postao pravi literarni hit te je kasnije postavljena i istoimena kazališna predstava, dobio je i filmsku adaptaciju – Kazneni udarac, igrani kratkometražni film. Trenutno živi i radi u Zagrebu, predavač je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  

 Radujemo se Vašem dolasku!