Održana radionica na Odjelu za zaštitu i digitalizaciju Sveučilišne knjižnice u Splitu

Želeći mladima prenijeti specifična znanja i vještine izrade knjiga, na Odjelu za zaštitu i digitalizaciju 17. prosinca 2018. organizirana je teorijsko-praktična radionica radnog naslova Upoznavanje s anatomijom knjige i ručna izrada male knjižne forme, za koju se nadamo da je prva u nizu sličnih radionica.

Maturanti grafičkog odjela Škole likovnih umjetnosti u Splitu, s profesoricom Višnjom Mach Orlić, iskazali su se kao izuzetno vrijedni i zainteresirani za temu koja im je predstavljena. Uz mnoštvo pitanja i odgovora u četiri aktivna sata polaznici radionice upoznali su se s mnogim zanimljivostima iz povijesti izrade knjiga, svojstvima papira i različitim tehnikama uveza.

Praktični dio radionice odnosio se na upoznavanje s knjigoveškim alatima i materijalima i izradu male knjižne forme, mekog uveza, tipa notesa za pisanje ili crtanje. Japanska knjigoveška tehnika, koju smo i primijenili, najjednostavniji je način za izradu knjižica. Nekoliko sveščića papira, četiri rupe, četiri omota konca oko hrpta, omot konca na svakom rubu ̶ i knjižica je gotova. Na radionici smo primijenili i kreativnije varijacije japanske tehnike te su se odvažniji polaznici uspješno okušali i u izradi ponešto kompliciranijih modela.

Kako bi mali projekt izrade bloka za crtanje u predviđenom vremenu uspješno završili, prethodno smo pripremili alate, materijale, kao i pisani podsjetnik za buduće knjigoveške projekte vrijednih učenika.

Radionicu je pripremila i vodila Ana Radić Bizjak, konzervatorica i restauratorica u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

This slideshow requires JavaScript.

X