Noć knjige 2022.

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine kako bi se potakla  kultura čitanja i  istaknuo status i važnost knjige u suvremenom društvu. Noć knjige se jedanaestu godinu zaredom održava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). Ove godine u manifestaciji sudjeluje 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteta i drugih ustanova kao i kazališta, mjesnih odbora, učeničkih domova, domova za starije osobe, kulturnih centara, pisaca, umjetnika i raznih drugih kreativaca.

Za razliku od prethodnih godina, manifestacija će ove godine trajati četiri dana, od 22. do 25. travnja.

Tema ovogodišnje Noći knjige je sloboda  te knjiga kao prostor slobode. Program je posvećen dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja  francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najpoznatijih hrvatskih književnica Vesne Parun.

I ove se godine u  razdoblju od 23. do 30. travnja 2022. prigodnim popustima nastavlja akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim fizičkim i mrežnim knjižarama  i nakladničkim kućama.

Organizatori Noći knjige u suradnji s partnerima priredili su dvije humanitarne akcije. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske bit će otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih pisaca i knjiga na ukrajinskom jeziku, koje će biti darovane hrvatskim knjižnicama za potrebe izbjeglih Ukrajinaca. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a nakladnici su pozvani da u ovoj godini tiskaju najmanje jednu knjigu na ukrajinskom jeziku.

U suradnji s tiskarom Lumer iz Splita poruke Noći knjige koje promoviraju knjigu i čitanje oživjele su na majicama i vrećicama koje se mogu kupiti na mrežnim stranicama tiskare, a sav iznos od prodaje bit će doniran udruzi MoSt iz Splita.

Program ovogodišnje Noći knjige može se pronaći na mrežnoj stranici manifestacije https://nocknjige.hr/.