Izložba: Toni Belobrajdić i Ambroz Oroši

Izložba u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“

U srijedu, 4. rujna s početkom u 20:30 u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ splitskoj publici predstavit će se dvoje umjetnika Toni Belobrajdić (Crikvenica/Sydney) i Ambroz Oroši (Crikvenica). Izložba ciklusa „Svatko na svojoj strani“  uključuje po 12 radova većih  formata svakog od dvojice umjetnika u tehnici avarela  i ulja  na platnu.

Ova izložba nastavak je još jedne uspješne suradnje s Galerijom Brešan. Izložba ostaje otvorena do 13. rujna 2019. godine.

Iz teksta  predgovora izložbe Tonia  Belobrajdića  u Sveučilišnoj galeriji autora teksta Igora Brešana

“(…)Toni Belobrajdić je veliki crtač kistom i naprosto zahtjeva od nas da se divimo tom majstorstvu. Kako zbog vještine zapažanja, tako i suverenog vladanja zahtjevnom tehnikom kao što je akvarel. Ne, ne ide Toni, kako bi bilo normalno za očekivati, na štos spontanosti i rastakanja pigmenta po papiru, odnosno razlijevanja po mekim granicama tek s minimumom kontrole. Ovdje je na snazi strogo kontrolirani prosede nadasve u službi vehementne crtačke rešetke i sugeriranih kompozicijskih trasa. Stegovni se postupak provodi i nad uporabom boje, bez obzira što se nijanse dadu razabrati od inkarnata do bajca. Zašto u Pandorinoj kutiji autor operira škrtim sredstvima pa se tek povremeno okiti diskretnom kolorističkom bižuterijom? Zato što su na vlasti slike zla, one zapovijedaju gotovo beživotnim tijelima. Svjedočimo sortiranim udovima, torzima, mišići se muče sa skeletima…, tkivo i žile dokaz su da slikar vješto vlada anatomijom. (…)”

Iz teksta  izložbe Ambroza  Orošija  u Sveučilišnoj galeriji autora teksta Igora Brešana

“(…) „Kreirajući svoju simboliku i prostor, Oroši nam nameće svoju asocijativnost dajući platnu i boji puno veće značenje od obične vizualnosti. Njegov je pristup svojstven i dosljedan, ali isto tako i pun komponenata koje ga čine uvijek modernim i aktualnim“, zapisat će o slikaru povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin. I uputiti me k „marinisti“, sugerirajući u morskoj ćudi novu sliku, od uzbibanog odraza stvarnosti kroz mreškanje, do ihtiološkog svijeta punog začudnosti. Kao da svijetle i plahe boje Karela Appela bljeskom iz usnulosti budi koloristička akcentuacija, čak i prepoznatljivi motivi, svijet što se razaznaje u svom tom mamurluku i nesređenosti. Opa, nailazim li to na tragove istomišljenika iz „The Cobre“? Nije naročito bitno! Makar, upravo u toj pismenosti slikara upoznajem krepkog umjetnika koji se nije dao zavesti osluškujući naputke sa Zapada, još manje utonuti u verističko preslikavanje rustičnog okružja, kao posljedicu traženja skromnih apetita sredine. ”

O autorima:

Ambroz Oroši rođen je 1958. u Prištini. Diplomirao je 1984. na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini, na Odsjeku grafike, u klasi Zorana Jovanovića. Od 1980. do 2004. bavi se pedagoškim radom u osnovnim školama u Novom Vinodolskom, Bribiru, Crikvenici i Senju. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, likovnim susretima i kolonijama. Član je HDLU-a Rijeka od 1985. Živi i radi u Crikvenici.

Toni Belobrajdić rođen je 1958. u Rijeci. Nakon studija arhitekture u Hrvatskoj odlazi u New York gdje se intenzivno bavi slikarstvom, napose tehnikama akvarela i tempere. Danas živi i radi kao samostalni umjetnik u Australiji. Prvu samostalnu izložbu održao je u 1984. godine u Karlovcu, a nakon toga izlaže na brojnim izložbama. Živi i radi u Sydneyu (Australija) i Crikvenici.