Stare mrežne stranice Sveučilišta u Splitu u Hrvatskom arhivu weba

Razvoj Interneta i World Wide Weba od početka je vezan uz znanstvene i istraživačke zajednice, što je bio slučaj i u Hrvatskoj. Prošle je godine obilježeno 30 godina od dolaska Interneta u Hrvatsku i službenog puštanja u rad hrvatske akademske i istraživačke računalno komunikacijske mreže, a 27. veljače 1993. Internet Assigned Number Authority (IANA) dodijelio je vršnu “.hr” domenu – nacionalnu domenu Republike Hrvatske. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje je prva ustanova sa Sveučilišta u Splitu spojena na Internet.

Kao dio akademske zajednice, knjižnice također imaju važnu ulogu u dokumentiranju weba. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je 2004. godine uspostavila Hrvatski arhiv weba (HAW), zbirku sadržaja preuzetih s weba koji se trajno čuvaju kao dio hrvatske kulturne baštine. Arhiviraju se portali (news i tematski), blogovi, web sjedišta institucija, organizacija, udruga, događaja i znanstvenih projekata, e-knjige, e-časopisi i slični sadržaji.

Prva verzija mrežnog mjesta Sveučilišta u Splitu na HAW-u harvestirana je 30. kolovoza 2005.

Stariji sadržaji dostupni su preko servisa Internet Archive, na kojem se s arhiviranjem započelo još 1996. godine, a tu možemo pronaći i prvu mrežnu stranicu Sveučilišta u Splitu iz 1998. godine.