RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak – petak od 17 do 20 sati
Ukoliko želite razgledati izložbu u jutarnjim satima molimo javite se na info pult knjižnice.
Posjet školskih grupa galeriji molimo uz prethodnu najavu na e-poštu: galerija@unist.hr

 

Sveučilišna galerija “Vasko Lipovac”, smještena u samom srcu Sveučilišnog kampusa, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, impozantan je izložbeni prostor na dvije etaže.

Na gornjoj je etaži smješten stalni postav s ukupno sedamdeset djela istaknutog splitskog umjetnika Vaska Lipovca, po kojemu galerija nosi ime. Donji je prostor “živo mjesto”, otvoreno različitim kulturnim sadržajima. Dakle, osim godišnjih programskih izložbi, u prizemlju se odvijaju i promocije knjiga, znanstveni skupovi, predstave, koncerti, radionice, press konferencije i sl.

Ciljevi Sveučilišne galerije “Vasko Lipovac” istodobno su pedagoške, edukacijske i umjetničke naravi, a usmjereni su ponajprije približavanju umjetnosti studenskoj populaciji, ali i bogaćenju ovdašnje likovne scene kvalitetnim izložbama, programima i suradnjama te pružanju mogućnosti za afirmaciju mlađih umjetnika.

 

Godišnji program galerije pomno se izrađuje, a sastoji se od jedanaest samostalnih i dvije skupne izložbe koje se biraju na natječaju. Tijekom godine provodimo i aktivnosti s udrugom “Val“, koja stručno i znanstveno izučava, promiče i popularizira djela Vaska Lipovca.
Dugoročna suradnja ostvarena je i sa splitskom Galerijom Brešan, koja u našem godišnjem programu nudi dvije izložbe iz ciklusa “Svatko na svojoj strani”. Nadalje, Međunarodni Splitgraphic bijenale postao je nezaobilazan dio naše galerije, donoseći u naš prostor raznolikost, kao i nagrađivanu svjetsku suvremenu grafičku produkciju.

 

Pod stručnim vodstvom Galerija organizira i edukativne radionice, dar Sveučilišta u Splitu djeci, učenicima i studentima naše županije. U sklopu posjeta upoznajemo ih sa sadržajem unutar Sveučilišne knjižnice, kao i pisanom baštinom koju knjižnica čuva u svome arhivu.
Iako još uvijek mlada, Sveučilišna galerija „Vasko Lipovac“ postala je značajno mjesto kulturne razmjene, ali i druženja mladih i nešto starijih prijatelja umjetnosti, te je važan čimbenik u gradskoj kulturnoj ponudi, što zorno potvrđuju naši posjetitelji i pratitelji.

 

Više na Facebooku galerije:  https://hr-hr.facebook.com/Sveucilisna.galerija.Vasko.Lipovac/
 

X