rujan, 2019

17ruj(ruj 17)20:0027(ruj 27)20:00Izložba: Čitanje sadašnjostiSveučilišna galerija "Vasko Lipovac", Ruđera Boškovića 31

Više

Detalji

Povodom Europske noći istraživača, u utorak 17. rujna u 20:00 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ otvaramo izložbu „Čitanje sadašnjosti“. Izložba je otvorena do 27. rujna 2019.

Autori radova su profesori i asistenti Likovnog odjela Umjetničke akademije u Splitu Edvin Dragičević, Anita Miloš, Vedran Perkov, Viktor Popović, Kristina Restović, Neli Ružić, Lana Stojićević, Slobodan Tomić. Izložbu i projekt predstavit će kustos Božo Kesić i Slobodan Tomić prodekan za nastavu Odjela za likovnu umjetnost.

Izložba „Čitanje sadašnjosti“ u organizaciji Umjetničke akademije u Splitu i Sveučilišne galerije „Vasko Lipovac“ jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnjeg projekta Europske noći istraživača koji se lani odnosio na temu grada u prošlosti, a čije je središte zanimanja ove godine „Grad u budućnosti“. U smislu moguće interpretacije potonjeg naslova, koji je ujedno polazište ove izložbe, treba uvažiti činjenicu da smo kao civilizacija danas osuđeni na življenje vrlo neizvjesne i ubrzane svakodnevice gdje, ponajprije zahvaljujući galopirajućem razvitku tehnologije i gotovo neograničenom pristupu svemu i svačemu, granice između sadašnjosti i budućnosti postaju sve neznatnije. Uostalom, na tome je zasnovana pretpostavka tehnološke singularnosti kao jedne verzije naše budućnosti. Time se podrazumijeva da bi – usred sve izraženijeg „zgušnjavanja“ povijesti civilizacije – pažljivim čitanjem sadašnjosti možda bilo moguće donekle predvidjeti temeljna obilježja nadolazećeg vremena. Ono što se ne podrazumijeva, a što je još važnije, jest mogućnost iskaza razmišljanja i stava prema onome što je tu i sada kako bi se doprinijelo boljitku sadašnjeg i budućeg vremena. Umjetnici na ovoj izložbi u svojim radovima problematiziraju teme grada, urbanizma i strukture življenja općenito, „čitajući“ ih pritom kroz vlastita opažanja i neposredna iskustva, i ukazujući na neke društvene ideje i procese koji ih uvjetuju. Oni se pak mogu formulirati u obliku ključnih riječi poput: distopija, utopija, modernizacija, tranzicija, društvene i urbane metastaze, turizam, propala industrija.

Vrijeme

17 (Utorak) 20:00 - 27 (Petak) 20:00

Lokacija

Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac"

Ruđera Boškovića 31

X