Noć muzeja 2020. u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac”

U Noći muzeja 2020. u petak, 31. siječnja, u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ splitske Sveučilišne knjižnice odvijat će se bogat program:

s početkom u 19 sati Mandolinski orkestar Sanctus Domnio održat će koncert filmske glazbe + posebni dodaci

Na programu će se naći odabrana djela filmske glazbe – hommage talijanskom virtuozu i filmskom skladatelju Ninu Roti. Izbor najpoznatijih tema iz njegova filmskog opusa (Kum, La Strada, Amarcord, La dolce vita) dio su bogatog glazbenog programa. Od novije filmske glazbe orkestar će izvesti skladbe H. Zimmera „Inception (Time)” i „Drink my hearties“ iz filma Pirati s Kariba.

Posebni dodaci su skladbe splitskih skladatelja i samih članova orkestra T. Kalebića, P. Sviličića i J. Banića. Povodom svjetskog obilježavanja 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena na programu je i skladba Sonatina u C duru za mandolinu i čembalo. Koncert majstorica je Ivana Kenk Kalebića dirigent maestro Vladimir Lukas.

– u 20.15 sati splitskoj publici predstavit će se dvoje akademskih slikara Milan Pavlović (Bjelovar) i Korana Lukić Šuran (Fažana)

Korana Lukić Šuran slika batanu (mali ribarski brod) specifičan za rovinjski ribarski život, a Milan Pavlović se bavi prirodom na način da preslikava obrazine bjelogorice svog kraja. Radi se o slikarima dviju različitih filozofija što se očituje kod Lukić Šuran u specifičnom geometrijom seciranju problema objekta, dok Pavlović analizira strukturu same prirode. Boje kod Šuran Lukić su izrazito ekspresivne, jake s dominacijom tri boje (crvena, crna, narančasta), dok kod Pavlovića dominira magličasta i pomalo bajkovita sfumato atmosfera. Lukić Šuran predstavit će se s dvanaest velikih formata u tehnici akril na platnu, a Pavlović s pet mega formata u kombiniranoj tehnici. Autore i izložbu predstavit će kustos Igor Brešan.

O autorima:

Milan Pavlović rođen je 1960. u Novoj Rači. Diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Josipa Biffela. Ravnatelj je Gradskog muzeja u Bjelovaru, gdje i živi. Bitni ciklusi: „Madrigali“, „Tajna zemlje“, „Portali“, „Zidovi sjećanja“, „Lišće“

Korana Lukić Šuran rođena je 1977. u Puli. Završila je srednju školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna 1996. u klasi Ivana Obrovca. Godine 1997. upisuje se na Odsjek likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, smjer slikarstvo i diplomira u klasi Marijana Pongraca. Nakon diplome, po povratku u Pulu, dvije godine vodi klub SMI-DGI. Radi kao scenograf, dizajner interijera, profesor likovne kulture, likovni edukator za djecu i odrasle. Vodi udrugu Ars u Fažani. Surađuje s Istarskom županijom na projektu Istra Inspirit. Posljednji markantniji ciklus slika čine veliki, karikaturalni prikazi obitelji, djece, roditelja, prijatelja … Živi i stvara u Fažani, a radi u školi na Verudi u Puli.

X