Samostalna izložba Jagode Mihanović

U Sveučilišnoj se galeriji „Vasko Lipovac“ u srijedu, 22. kolovoza 2018., u 20 sati otvara samostalna izložba „Noćni let za jug“ autorice Jagode Mihanović. Radovi za izložbu su kolaži lijepljeni na papiru, nastali kao recikliranje autoričinih fotografija i fotografija iz časopisa.

Nastali su u razdoblju od 2017. do danas i prvi će put biti predstavljeni ovom izložbom. Svaki od autoričinih radova priča nam svoju priču. Autorica potpuno dijeli svoj senzibilet s promatračem – vidljiva je njezina potreba da ispriča tajnu i podijeli emocije svakodnevnog ljudskog postojanja. Nadahnutost prirodom i poetski duh prisutni su u svakom njenom kolažu – sve je ciklički povezano i isprepleteno. Uranjaju, izranjaju i izmjenjuju se simboli protoka vremena, a u njezinom „objektivu“ nema izdvojenih. Sve je dio jednog zajedničkog skladnog univerzuma. Neki od kolaža će biti popraćeni njenom pjesmom (crticom).

Iz teksta predgovora kataloga Anđelka Mihanovića:

Noć, let i jug točke su okosnice za triangulaciju izložbe Jagode Mihanović u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. One mogu potaknuti kako psihoanalitičku, tako i tradicionalnu povijesno-umjetničku, ali i jednu jednostavniju esejističku interpretaciju radova: noć, ne samo kao dio dana u kojem umjetnica možda najčešće stvara, već kao kontekst koji sugerira određenu atmosferu unutar koje umjetnica slobodnije oslobađa svoju kreativnost; let kao aktivnost samog oslobođenja navedene i kao pregled heterogenog opsega motiva i tema; i jug, ne nužno kao geografska odrednica, radije kao inspiracija ili čak utjeha karakteristična za umjetnike različitih senzibiliteta. (…)

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, a podržana je i od strane Ministarstva kulture u sklopu projekta „Europska godina kulturne baštine 2018.“ Izložba ostaje otvorena do 2. rujna 2018.
O autorici:
Jagoda Mihanović rođena je 1967. godine u Splitu. Po zanimanju je fotografkinja i kolažistica.Članica je HDLU i udruge Kultura Split. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama kao i samostalnim izložbama, fotografije i kolaže. Dobitnica je više fotografskih nagrada i priznanja. Osim fotografijom i kolažom bavi se dizajnom . Živi i djeluje u Žrnovnici i Splitu kao samostalna umjetnica.

HTJ

X