Izložba: Likovna okrjepa ludizmom

Samostalna izložba slikarice Jagode Kecman naziva „Likovna okrjepa ludizmom“ otvorit će se u subotu 9. studenog u 18:30 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Umjetnica će se predstaviti ciklusom novih radova većih formata u tehnici akrilik na platnu. Izložbu će predstaviti i otvoriti kustos Tonći Šitin, a u svečanom dijelu otvorenja nastupit će glazbeno – dramska umjetnica Mejrema Reuter. Izložba ostaje otvorena do 19. studenog 2019.

Iz teksta kataloga kustosa Tonća Šitina

(…) Radovi na ovoj izložbi rezultat su tih nastojanja, tijela, pokreti i nadasve ludizam u prirodi ne znače slikaričin bijeg u izolaciju i povlačenje u unutrašnji svijet, već je riječ o spajanju njezina affectusa s prirodom. Djeca i odrasli stvoreni su za igru, a kako se danas „izgubio kompas“ za boravak u prirodi, Jagoda, čije je djetinjstvo obilježeno upravo odrastanjem u seoskoj idili, upozorava na radost koja se tamo širi, beskonačan registar lebdjenja između motiva i oslobođene kolorističke imaginacije. U tim otvorenim prostorima kao da se traže posljednji trenuci radosti i lude sreće, fascinacija ljepotom i fantazijom u kojoj s igra odvija. Koloristička osjetljivost Jagode Kecman dala je brojnim scenama zvučnost i miris, kao da „rasuta u krhotine pokušava umiriti vrijeme, dohvatiti smisao, oprost i pogled u neko bolje sutra…“ Konačno, ova izložba daje slikarici priliku za neke nove početke, sabranosti i usavršavanje metjea, za slikarsku kontemplaciju, kako bi zajedno s nobelovkom Pearl Buck i njezinom „Dobrom zemljom“ mogla kazati da ne želi poput mnogih ljudi „gubiti male radosti, nadajući se velikoj sreći“.

O autorici:

Rođena u Omišu, a osnovnu školu, gimnaziju i ekonomski fakultet pohađala u Splitu. Nakon pospremanja životnih prioriteta i odgoja petoro djece, 1998. godine upisala je, a 2002. godine diplomirala na Assenza akademiji iz Basela, odjel u Splitu, u klasi prof. Uda Grossklausa. Članica je udruga Vlaho Bukovac, Krug – Dugi Rat i Tilurium – Trilj. Trenutačno obavlja dužnost predsjednice umjetničke unije Vlaho Bukovac, gdje kao voditeljica humanitarne grupe članica godišnje osmisli i odradi oko 120 radionica za najmlađe, školsku djecu, studente, djecu s posebnim potrebama, korisnike doma za nezbrinutu djecu Maestral te korisnike domova za starije i nemoćne na području Splitsko-dalmatinske županije. Do sada je imala 45 samostalnih izložbi, a s različitim udrugama preko 120 u Splitu i inozemstvu. Okušala se i u pisanoj riječi te je izdala 3 zbirke poezije, kao i priče iz svojega djetinjstva. Danas se, nakon svih životnih uspona i potonuća, povukla u Tugare, gdje uz svoje snažne karike, supruga i djecu, i dalje piše i slika u utihama zatišja duše i prekrasnim zelenim pejzažima seoske idile.

X