lipanj, 2019

06lip11:0015:00Promjene koje (znanstveni) život značeOtvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?Multimedijalna dvorana Sveučilišne knjižnice u SplituEvent Type :Radionice

Više

Detalji

Sveučilišna knjižnica u Splitu Vas poziva na radionicu Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći? Predavanje će se održati 6. lipnja 2019. od 11 do 15 sati u multifunkcionalnoj dvorani na 2. katu sjeverne zgrade Sveučilišne knjižnice u Splitu, Ruđera Boškovića 31, Split. Predavači su izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski, dr. sc. Bojan Macan i Alen Vodopijevec, prof.
Molimo da svoj dolazak potvrdite do 3. lipnja 2019. na otvorenaznanost@svkst.hr

Sažetak:
Inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama opisane su u brojnim politikama i preporukama Europske komisije, a većina zemalja EU je temeljem istih donijela nacionalne politike otvorenog pristupa. Otvorena znanost, pored otvorenog pristupa publikacijama, uključuje i alternativne načine izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja koji omogućavaju ponovno korištenje, otvorene istraživačke podatke, otvoreni kod, otvorene standarde, a u cilju gospodarskog rasta, inovacija i razvoja društva. Otvorena znanost mijenja način provođenja znanstvenih istraživanja, pristupa i korištenja rezultata, a javljaju se novi načini znanstvene razmjene i suradnje. Otvorena znanost otvara put za unaprjeđeno povezivanje interdisciplinarnih istraživanja, što je ključno za rješavanje složenih istraživačkih pitanja i društvenih izazova.
Plan najvećih europskih financijera znanstvenih istraživanja kojim se od siječnja 2020. želi osigurati otvoreni pristup svim publikacijama trenutno je u javnoj raspravi, a tijek implementacije sugerira promjene koje izlaze iz okvira otvorenog pristupa i obuhvaćaju značajne segmente otvorene znanosti. Ostvarenje cilja koalicije S: “do 2020. godine znanstvene publikacije koje proizlaze iz istraživanja financiranih javnim sredstvima nacionalnih i europskih financijera moraju biti objavljene u odgovarajućim časopisima ili na odgovarajućim izdavačkim platformama u otvorenom pristupu” moguće je postići samo sveobuhvatnim aktivnostima otvaranja znanstveno-istraživačkog rada u svim zemljama EU.
Radionica će obuhvatiti sve segmente inicijativa i planova unutar EU, od otvorenog pristupa publikacijama, preko otvorenih istraživačkih podataka i njihovoj ulozi u Europskom Otvorenom Istraživačkom Oblaku te otvorenih i alternativnih načina vrednovanja znanstveno-istraživačkog rada. Na praktičnim primjerima nastojat ćemo pokazati najbolje primjere implementacije, kao i ulogu OpenAIRE konzorcija i načina na koji osigurava potrebnu infrastrukturu i usluge za znanstvenike, financijere i znanstveno-istraživačke ustanove.
Unatoč ogromnog potencijala koje otvorena znanost nudi u jačanju konkurentnosti cjelokupnog europskog znanstveno-istraživačkog sustava, otvaranje znanosti nosi i brojne izazove kao što su zakonska ograničenja, pitanja zaštite osobnih podataka, autorskih i srodnih prava i licencija, sustava napredovanja i osiguravanja kvalitete netradicionalnih načina znanstvene komunikacije. U zajedničkoj diskusiji nastojat ćemo dati neke odgovore i procijeniti mogućnosti primjene ovih novih inicijativa u Hrvatskoj.

Vrijeme

(četvrtak) 11:00 - 15:00

Lokacija

Multimedijalna dvorana Sveučilišne knjižnice u Splitu

Organizator

Sveučilišna knjižnica u Splitu

X