studeni, 2018

28stu(stu 28)19:0009pro(pro 9)20:00Milan Zoričić: Tijela od bojeIZLOŽBA JE OTVORENA RADNIM DANOM OD 17 DO 20 SATISveučilišna galerija "Vasko Lipovac", Ruđera Boškovića 31Event Type :Izložbe

Više

Detalji

Samostalna izložba autora Milana Zoričića naziva Tijela od boje otvorit će se u srijedu 28. studenoga u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Autor će se predstaviti s 10 radova (slika – objekata) različitog formata, ne baš uobičajenih geometrijskih oblika, od pravokutnika i kruga pa do trokutnih forma s kojima i počinje prodor u prostor. Uglavnom su to drveni okviri obloženi platnom na koje se prethodno prenijela površina zidne freske (affresco strappato). Autor na pojedinim radovima intervenira dubljenjem i prosijecanjem, tako da se slika – objekt transformira u trodimenzionalni entitet.
Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture, koje ju je uvrstilo u projekt „Europska godina kulturne baštine 2018.“
 
Izložba je otvorena do 9. prosinca 2018.

O autoru:
Milan Zoričić rođen je 8. siječnja 1955. u Drnišu. Od svoje prve godine živi u Kninu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju, a 1973. godine upisuje se na Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Već nakon prve zagrebačke izložbe 1975. počinje se intenzivnije baviti slikarstvom. Ubrzo se susreće sa značajnim imenima hrvatskog slikarstva (Vaništa, Micheli, Tartaglia i drugi).
Do sada je izlagao na tridesetak samostalnih i na više kolektivnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. U razdoblju od 1982. do 1990. godine sudjeluje u radu Kninskoga likovnog kruga, čiji je jedan od utemeljitelja.
Tih godina intenzivno radi kao dizajner i projektant interijera te obiteljskih kuća u Dalmaciji. Od 1988. postaje član HDLU-a Split i ZUH-a (danas HULU i HZSU).
1990. angažiran je na izradi fresaka u nekoliko crkava u Italiji.
1997. i 1998. u Milanu surađuje sa studijem Sottsass Assocciati (Sottsass) tada jednim od vodećih svjetskih studija dizajna i arhitekture, čiji je osnivač Ettore Sottsass uvršten u grupu petorice najvećih svjetskih dizajnera.
Milan Zoričić za studio Sottsass 1997. godine izrađuje pet panoa s prikazima budućeg aerodroma Malpensa u Milanu i s tim radovima se predstavlja na izložbi Veliki novi projekti talijanskih transportnih građevina 1988. godine u Palazzo Triennale di Milano.
2001. godine, također, u Milanu osnivač je grupe „Metarazionalità“, uz talijanskog slikara Beppea Bonettija i Nijemca Rudolpha Rainera. Zajedno su izlagali u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.
Od 2001. godine tehnikom affresco strappato izrađuje većinu slika u za to posebno opremljenim atelijerima u Kninu i Bergamu. Živi i radi u Kninu.

Vrijeme

Studeni 28 (Srijeda) 19:00 - Prosinac 9 (Nedjelja) 20:00

Lokacija

Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac"

Ruđera Boškovića 31

X