hr en facebook

Promijeni izgled stranice
AA

Sveučilišna knjižnica u Splitu
Ruđera Boškovića 31
21000 Split, Hrvatska
Telefon: +385 (0) 21 434 808
Telefax: +385 (0) 21 434 801
E-mail: svkst@svkst.hr

Radno vrijeme:
Radnim danom od 8 do 21 sat. 
Noćna čitaonica od 21 do 24 sata.
Subotom od 9 do 14 sati.


sveuciliste

nsk_logo

 


DKST-logo


Gradska knjiznica Marka Marulića Split

studentski_zbor
Srpanj 2018 Kolovoz 2018 Rujan 2018
Mo Sr We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Odjeli i službe
Odjel za zaštitu i digitalizaciju građe PDF Ispis
subota, 12. veljača 2011.

Odjel za zaštitu i digitalizaciju knjižnične građe osnovan je 2008. godine. Odjel je specijaliziran za zahvate konzervacije i restauracije knjiga, novina, plakata i umjetnina na papiru. Djelovanje Odjela obuhvaća i preventivne zahvate u vidu kontrole stanja i uvjeta čuvanja pohranjene knjižnične građe.

U suradnji s ostalim odjelima Knjižnice pokrenuti su zahvati digitalizacije građe knjižnice kako bi se knjižnična građa još bolje zaštitila i učinila što dostupnijom korisnicima.

Odjel je opremljen sofisticiranom opremom koju koriste stručni djelatnici radi kvalitetnog izvođenja složenih zahvata konzervacije, restauracije i digitalizacije tiskane knjižnične bašinske građe.

 
Odjel za informacijske tehnologije PDF Ispis
subota, 12. veljača 2011.

 

- Sigurnosna politika informacijskih sustava u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu

 

AAI@EduHr infrastruktura

- AAI@EduHr autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u RH

- Korisničko web sučelje za e-identitete u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu

- Procedura za informacijsko održavanje AAI@EduHr imenika 

- Pristupnica za stjecanje AAI@EduHr e-identiteta u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu 

- AAI@EduHr letak za korisnike  

- Eduroam je besplatna usluga pristupa Internetu. Namijenjena je korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj i u svijetu (letak). Za pristup usluzi potrebno je posjedovati odgovarajući AAI@EduHr elektronički identitet, a uređaji se konfiguriraju pomoću Eduroam installer alata. Upute za konfiguraciju MS Windows 7 i Xp računala.

 
Odjel za nabavu i obradu građe posebne vrste (specijalne zbirke) PDF Ispis
subota, 12. veljača 2011.

Odjel specijalnih zbirki

Zbirka starih i rijetkih knjiga

broji 4500 naslova knjiga tiskanih od 15. stoljeća do 1833. (1850.).  Oznaka građe je R i pripadajući broj.

 

Zbirka rukopisa

broji 700 jedinica. Sadrži arhive A. Trumbića, A. Petravića, A. Tresića Pavičića, P. Senjanovića, I. Tartaglie i drugih istaknutih osoba. Oznaka građe je M i pripadajući broj.

 

Kartografska zbirka

broji 3000 jedinica kartografske građe. Oznaka građe je K i pripadajući broj.

Grafička zbirka

broji 5000 jedinica građe likovno dokumentarnog značaja (grafičke mape, grafike, crteži, akvareli, fotografije ...). Oznaka građe je Gr i pripadajući broj.

 

Glazbena zbirka

broji 7000 jedinica (tiskana notna građa, CD, audio kasete, gramofonske ploče. Oznaka građe je N, CD, AU i pripadajući broj.

 
Odjel rada s korisnicima (informacijski odjel) PDF Ispis
subota, 12. veljača 2011.

POSUDBA

Knjižnična građa je pohranjena u zatvorenim spremištima, osim dijela priručne zbirke direktno dostupne korisnicima u slobodnom pristupu u čitaonici. Svi dokumenti su katalogizirani i pretraživi preko knjižničnih kataloga (abecednih i stručnih), a dio fonda i preko terminalskog online kataloga. Građa se naručuje ispunjavanjem zadužnica, a koristi se isključivo u čitaonicama.

 
INFORMACIJSKA SLUŽBA

Uz posudbu, Knjižnica pruža pomoć u pronalaženju odgovarajuće literature pretraživanjem knjižničnih kataloga, lokalne baze podataka i drugih izvora informacija, te kompjutoriziranih baza podataka i kataloga ostalih knjižnica kod nas i u svijetu. Koriste se i publikacije i baze podataka na CD-ROMovima.

 
 MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA

Međuknjižničnom posudbom nabavljaju se dokumenti iz fondova drugih knjižnica u zemlji i inozemstvu. Omogućuje se posudba knjiga i nabavka fotokopija članaka iz hrvatskih knjižnica uz minimalnu naplatu, dok se posudba građe iz inozemnih knjižnica naplaćuje prema utvrđenoj tarifi. Zahtjevi za međuknjižničnu posudbu podnose se pismeno. Opširnije o MKP

 
 FOTOKOPIRANJE

Na zahtjev korisnika fotokopira se knjižnična građa uz naplatu usluge. Izrađuju se kopije u formatu A3 i A4, s povećanjem ili umanjenjem. Nije dopušteno fotokopiranje građe iz Specijalnih zbirki, novina, starije i oštećene građe. U navedenim slučajevima može se zatražiti fotografiranje.

 
Odjel za nabavu i obradu omeđenih publikacija PDF Ispis
subota, 12. veljača 2011.

Prateći suvremeno hrvatsko i svjetsko izdavaštvo Odjel za nabavu i obradu omeđenih publikacija vodi brigu o prikupljanju i pohranjivanju recentne stručne  i znanstvene tiskane i e-knjižne građe putem obveznog primjerka, kupovanja građe  i darova. Stručna obrada građe (formalna i sadržajna) obavlja se na temelju usvojenih standarda, u kooperativnom sustavu online katalogizacije, stvaranjem skupnog kataloga onih hrvatskih knjižnica koje rade u  integriranom knjižnično-informacijskom sustavu CROLIST. Na odjelu se izrađuju i CIP zapisi za nakladnike s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Na odjelu se čuva 300.000 svezaka knjiga. Vrijedna je zbirka Dalmatica koja obuhvaća publikacije tiskane u Dalmaciji, o Dalmaciji i od dalmatinskih autora. Treba istaknuti zbirke iz nekoć privatnih knjižnica Ante Trumbića, Petra Kasandrića, Ante Petravića i drugih.

 

 

 
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »


Stranica 1 od 2